Cristina - Adriana CACIUR - Joc cu led-uri RGB
Autorul poate fi contactat la adresa: Login pentru adresa
Introducere
Prezentarea pe scurt a proiectului:
Proiectul este un joc din categoria “gaseste perechea”. Dandu-se o matrice 3×4, sa se gaseasca led-urile
cu aceleasi culori prin apasarea butoanelor corespunzatoare led-urilor. Intr-un joc, o culoare din cele 6
posibile, este atribuita random pentru doua led-uri.
Dupa primele laboratoare de PM, ceea ce vroiam sa fac la proiect era o placuta cu jocuri folosind
led-uri RGB si butoane; mai exact vroiam 3 jocuri, multe led-uri colorate si multe butoane. Jocul principal se
explica astfel: o apasare a unui buton, aprinde un led cu o culoare; led-ul ramane aprins. Se apasa un alt buton
si daca cele doua led-uri au aceeasi culoare, raman aprinse, altfel se sting. Jocul se termina cand toate led-urile sunt aprinse.
(initial optional si in final neimplementat, sper sa fie idei pentru ceilalti) Simon Says colorat si Whack the Weasel colorat.
Descriere generală
Schema bloc:
Cele 3 butoane din partea dreapta a placutei, selecteaza unul din cele 3 jocuri(cel de baza plus cele doua optionale). Fiecare din butoanele din partea de jos corespund unui led din cele 3 grupuri de cate 4 leduri din partea de sus.
Led-urile au fost multiplexate folosind metoda Charlieplexing. Metoda pare cea mai draguta si mai usor de implementat metoda, dar pentru mine nu a fost chiar asa. Pentru un grup de 4 leduri RGB folosesc 4 pini astfel: catodul ledului L1 se duce la pinul P1, iar fiecare din cele 3 culori se duce la cate unul din ceilalti 3 pini folositi. La fel se conecteaza si celelalte 3 led-uri din grup. Se urmareste sa nu existe doua culori la fel pe acelasi pin.
Butoanele sunt multiplexate folosind metoda de multiplexare din schema de laborator; pentru un sir de 6 butoane se foloseste un pin. Butonale sunt conectate intre ele cu rezistente de 1K. Citirea se face prin ADC (cu divizor de tensiune).
Hardware Design
Software Design
Rezultate Obţinute
Schema a fost bine proiectata si toate ledurile s-a aprins in culori diferite :)
Am avut ceva probleme cu multiplexarea butoanelor (aflarea tensiunilor corespunzatoare pentru apasarea oricarui buton), astfel incat nu am reusit sa termin chiar tot ca mi-am propus. Tarziu, am reusit sa masor acele tensiuni si in perioada urmatoare, jocul va deveni complet (si vor aparea si cele optionale).
Concluzii
Daca faci singur schema (si daca e prima schema pe care o faci in Eagle), sa lipesti componentele nu va fi usor pentru ca sigur nu va fi o schema prea reusita.
Este util sa te documentezi foarte bine inainte de a alege o varianta sau alta de multiplexare, sa fii sigur ca vei reusi sa implementezi ceea ce ti-ai propus.
( Nu trebuie sa-ti pese cum arata circuitul in Schematic pentru ca in Board il vei aranja iar )
( Schema se va imprima in oglinda )
Download
Imagini
Bibliografie/Resurse