Table of Contents

Circuite Simple

Legea lui Ohm

Intensitatea curentului dintr-un circuit este direct proporțională cu tensiunea aplicată și invers proporțională cu rezistența din circuit.  I = \tfrac{U}{R}

Elemente simple

Incarcați în falstad circuitul

Divizor de tensiune

 Divizor de tensiune Divizorul de tensiune este circuit ce produce la ieșire o tensiune ce reprezintă o fracție din tensiunea de intrare. Un exemplu de un astfel de circuit ar putea fi două rezistențe în serie sau un potentiometru.

Curentul este același prin ambele rezistențe,I=\tfrac{Vin}{R1+R2} , iar tensiunea pe a doua este  Vout=I*R ; de aici rezultă:

Utilizări:

Transformator

 Transformator Transformatorul este un dispozitiv electric ce permite transferul energiei dintr-un circuit primar în altul, secundar. Daca un curent alternativ străbate circuitul primar, el produce un flux magnetic variabil în miezul transformatorului; acest flux produce o tensiune variabilă în circuitul secundar.

Tensiunea generată în circuitul secundar depinde de numărul de spire ale bobinelor și de tensiunea din primul circuit după formula:

N = numarul de spire V = tensiunea 
   \tfrac{Ns}{Np} = \tfrac{Vs}{Vp}

Randamentul transformatorului se defineşte ca fiind raportul dintre puterea activă P2 furnizată de circuitul secundar şi puterea activă P1 primită de către circuitul primar. Randamentul unui transformator poate ajunge la valori destul de mari, chiar și 99%.

P = puterea  \eta = \tfrac{P2}{P1}

k = raportul dintre N2 si N1 (N secundar si N primar) Dacă k>1 atunci avem un transformator de ridicare; tensiunea de la circuitul secundar va fi mai mare decât cea de la cel primar. Dacă k<1 atunci avem un transformator de coborare; tensiunea de la circuitul secundar va fi mai mica decât cea de la cel primar.

Transportul curentului electric

Transformator 220kV/20kV

Transformator 20kV/0.4kV de mica putere

Relee

Releu este un switch controlat electric. Este format dintr-un electromagnet(bobină), un braț mobil și unul sau mai multe contacte. Când nu circulă curent prin releu, brațul mobil este ținut la unul dintre contacte de un arc; în momentul în care prin bobină începe sa circule curent, se creează un câmp magnetic și brațul se mută la celălalt contact.

Avantaje:

Dezavantaje:

Funcții logice cu relee

Flip-Flop cu relee

Dioda

Dioda Zener

Dioda Zener este o diodă ce conduce în ambele direcții. Când este polarizată direct se comportă ca o diodă normală, însă permite trecerea curentului și când este polarizată invers dacă tensiunea este suficient de mare (> tensiunea Zener a diodei).

O diodă normală nu suportă o tensiune de polarizare prea mare; dacă este aplicată o tensiune inversă prea mare, ea se străpunge. Această tensiune se numeste tensiune de străpungere si se notează Vs.

Dioda Zener permite o străpungere controlată. Are o tensiune de străpungere redusă (denumită tensiune Zener); daca este atinsă aceasta tensiune, ea va permite trecerea curentului, însă va limita tensiunea la tensiunea Zener.

Circuite cu diode

Redresor monoalternanță

 Redresor monoalternanță Diodele pot fi folosite pentru a transforma curentul alternativ în curent continuu. Un redresor parțial permite trecerea doar a parții negative sau doar a parții pozitive. Sunt foarte ineficiente din punctul de vedere al transferului de putere, pentru ca jumatate din forma de undă este pierdută. Se pot realiza cu o singura diodă:

Redresor bialternanță

 Redresor bialternanță Redresorul total permite tranformarea întregii forme de unde într-una polarizată pozitiv. Pentru a realiza acest lucru este folosită o punte de diode. Doua diode dintre cele 4 vor fi mereu polarizate pozitiv, deci vor permite trecerea curentului, iar celalalte două vor fi polarizate invers.

Atât redresorul monoalternanță, cât și redresorul bialternanța produc variații în tensiunea de la ieșire. Pentru a netezi forma de undă se utilizeaza un condensator.

Voltage reference with follower

După cum am spus mai sus, dacă o diodă Zener este strapunsă, ea permite trecerea curentului și ține o tensiune egală cu tensiunea zener. Se poate profita de acest lucru pentru a realiza o sursă de tensiune stabilă sau o referință.

Tranzistoare bipolare

Circuite cu tranzistoare

Switch

 Switch TBIP Switchul cu tranzistoare bipolare permite controlul unui curent mare folosind un curent mic. Mod de operare:

Flip Flop
Sursă de curent

 Sursă de curent realizată cu tranzistor bipolar Curentul din colector este independent de tensiunea din colector. 
Ic \approx Ie\\
Ie = \frac{Ve}{Re}\\
Ve = Vb -0.6 \\
Ic \approx Ie=\frac{Vb-0.6}{Re}\\

Tensiunea în bază poate fi produsă prin:

O astfel de sursă de curent poate produce curent constant doar pentru o anumita plajă de valori ale tensiunii pe sarcină.

Tranzistoare cu efect de câmp

Tranzistoarele cu efect de câmp sunt componente active în care conductibilitatea dintre două borne (numite sursă și drenă) este controlată de un câmp electric aplicat asupra materialului semiconductor dintre ele. Câmpul este controlat printr-o a treia bornă (Gate). Aceste trei borne sunt similare ca funcție cu cele 3 borne ale tranzistorului bipolar. Gate-ul permite trecerea electronilor între sursă și drenă. O a patra bornă o reprezintă Baza (sau Body), care de obicei este legată la cea mai mare/mică tensiune din circuit. Body-ul este suportul fizic pe care sunt puse Sursa, Drena și Gate-ul în circuitele integrate.

Dintre tranzistoarele cu effect de câmp (FET), cele mai folosite sunt MOSFET-urile (Metal Oxide Semiconductor Field Effect Transistor). În acestea Gate-ul este separat de canalul pe care îl controlează print-un strat izolator de oxid. După tipul dopajului canalului, MOSFET-urile sunt pMOSFET sau nMOSFET.

nMOS-urile au un canal de tip n, Body de tip p și Sursa cu Drena n+ (dopate puternic). Atunci când tensiunea între Gate și Sursă este peste o valoare de prag, purtătorii de sarcină (în cazul acesta electronii) se deplasează în regiunea dintre Sursă și Drenă (venind în principal dinspre Sursă), formând un canal de conductibilitate. Astfel tranzistorul devine deschis. Comportarea pMOS este exact opusă, purtătorii de sarcină sunt golurile, venite într-o zonă a Bazei dopată n.

Avantajele MOSFET-urilor față de tranzistoarele bipolare sunt următoarele:

Circuite cu tranzistoare

Switch
Transmission gate

Poarta de transmisie este un element electronic ce se comportă ca un releu non-mecanic. Este format din punerea în paralel a unui tranzistor nMOS cu unul pMOS cu intrarea pe poarta unuia fiind complementară intrării celuilalt.

Numite și porți analogice, ele permit trecerea curentului în oricare direcție cu cădere de tensiune minimă. * Când intrarea tranzistorului nMOS este 0 și intrarea tranzistorului pMOS este 1, amândouă sunt oprite. * Când intrarea tranzistorului nMOS este 1 și intrarea tranzistorului pMOS este 0, cele două tranzistoare sunt deschise.

Porțile de transmisie sunt folosite pentru a simplifica logica CMOS, cât și în construirea multiplexoarelor.

Amplificatoare Operationale

Un amplificator operational (op-amp) este un amplificator de voltaj cu input diferențial (nu contează atât de mult voltajul de pe intrări, ci diferența de voltaj dintre intrări). Amplificarea poate să fie cu 2-3 ordine de mărime mai mare ca diferența de la intrare.

Original folosite în calculatoare analogice, în rezolvarea de probleme matematice, acum este folosit în principal pentru a amplifica semnale.