Table of Contents

Componente pasive

Componentele pasive sunt realizate în scopul obținerii unei anumite impedanțe cu o comportare cât mai apropiată de cea ideală într-o bandă de frecvență cât mai mare și concentrată într-un volum cât mai mic. Ele reprezintă elementele de circuit care nu au amplificare sau direcționalitate.

Caracteristicile specifice componentelor pasive sunt, în general, specificate în fișa tehnică de prezentare a componentelor. Caracteristicile de bază sunt:

  1. Valoare nominală: valoarea care se dorește a fi obținută în procesul de fabricație, măsurată în unitatea de măsură specifică componentei: Ohm pentru Rezistor, Farad pentru condensator etc.
  2. Toleranță de fabricație: abaterea maximă a valorii reale față de valoarea nominală.
    • E.g. O rezistență cu valoarea nominală de 100Ω și toleranță 5% va avea valori între 95Ω și 105Ω. Din felul în care sunt separate, o rezistență cu toleranță 10% nu va devia niciodată de la rezistență nominală cu mai puțin de 5% (cu alte cuvinte, rezistența de 100Ω cu 10% toleranță va avea valori între 90-95Ω și 105-110Ω).
    • În funcție de toleranța dorită, există o clasificare pe serii (e.g. E12 cu 10% toleranță, E24 cu 5%, E96 cu 1%).
  3. Coeficientul de variație cu temperatura (%/°C): abaterea valorii reale la variația temperaturii corpului său cu 1°C.
  4. Puterea nominală activă: puterea maximă pe care poate să o disipe componenta la o funcționare continuă într-un mediu ambiant cu temperatura egală cu cea nominală.
  5. Temperatura nominală: temperatura la care se definește puterea nominală.
  6. Tensiunea nominală este valoarea maximă a tensiunii ce poate fi aplicată la bornele unei componente pentru o funcționare îndelungată.
  7. Rezistența de izolație este definită ca raportul dintre tensiunea aplicată unei componente și curentul continuu care se măsoară între terminale după un minut de la aplicarea tensiunii.

Rezistor

 Banda cu rezistente

Rezistorul reprezintă o componentă electrică pasivă de tip dipol care se opune trecerii curentului electric, conform legii lui Ohm (sursă imagini: Wikipedia):

Legea lui Ohm - schema de bază


Legea lui Ohm - formule

Marcare

Codul culorilor

Tipuri de rezistoare
Utilizări principale ale rezistorului

 Rezistență pull-up

 Rezistență pull-down


Condensator

 Condensator ceramic  Condensator electrolitic Condensatorul este un dispozitiv format din două plăci conductoare paralele separate de un material dielectric ce poate stoca energie pe acestea. Principala caracteristică a unui condensator este capacitatea. Cu cât aceasta este mai mare cu atat condensatorul poate să stocheze mai multă energie. Capacitatea se masoara in Farazi (F). Un farad reprezintă o capacitate destul de mare așa că de obicei sunt folosiți submultipli ai săi, precum μF sau pF.

Caracteristici speciale

Din cauza neidealităților procesului de producție, condensatorul nu este o capacitate ideală. Condensatorul real prezintă pe lângă capacitate și o rezistență parazită între terminale. Această rezistență parazită generează curenți de scurgere care descarcă capacitatea. Odată cu îmbătrânirea condesatorului (sau la defect), această rezistență scade foarte mult, cauzând apariția unor curenți foarte mari absorbiți de condensator, mai ales în regim dinamic. Din punct de vedere practic, condensatorul deși pare în regulă dacă este măsurat cu un capacimetru (sau multimetru), în circuit el se comportă ca un scurtcircuit și afectează funcționalitatea ansamblului electronic. Cel mai des acest fenomen apare în sursele de alimentare ale calculatoarelor și pe plăcile de bază în subansamblul de alimentare al procesorului.

Un alt fenomen este pierderea capacității (se comportă ca un gol). Condensatoarele au specificată o temperatura de lucru (nominală) la care pot fi folosite timp îndelungat fără a-și pierde proprietatea de a acumula și menține sarcina electrică. În special pentru condensatoarele electrolitice, utilizarea condensatorului într-o gamă de temperaturi mai mare decât cea nominală duce la pierderea capacității de acumulare a sarcinii, și implicit de filtrare (utilizate la ieșirea surselor de tensiune) sau de transmisie a semnalului (folosite la comanda tranzistoarelor din sursele în comutație).

Marcare
Tipuri de condensatoare

Unele tipuri de condensatoare pot fi polarizate.

Utilizări principale ale condensatorului

 Memorie DRAM

Exemple de folosire în interiorul circuitelor integrate

Bobina

 Bobină Bobina este un element pasiv de circuit ce poate acumula energie magnetică. În momentul în care un curent trece printr-un conductor el generează un câmp magnetic, însă efectul acestui câmp este neglijabil. Pentru a genera un câmp magnetic util se înfășoară conductorul în jurul unui miez. Acesta poate fi aer, material feromagnetic etc.

Caracteristici speciale
Marcare

 Cod culori bobine

Tipuri de bobine
Utilizari

 Transformator


Componente Active

Componentele active au capabilitatea de a fi comandate și de a controla semnalul electric (amplifica, atenua).

Dioda

Caracteristici
Tipuri de diode
Nume diodă Simbol Imagine
Dioda redresoare
Dioda Zener
LED
Fotodiodă
Dioda Schottky
Dioda tunel
Dioda Varicap
Utilizări

Dioda Varicap:
Dioda Varicap

Punte redresoare:
Punte redresoare

AND implementat cu diode:
AND implementat cu diode

OR implementat cu diode:
OR implementat cu diode

Punte H:
Punte H


Tranzistor

Caracteristici
Marcare
Tipuri de tranzistoare
Tranzistor bipolar (BJT)
Tranzistor cu efect de camp (FET)
Utilizări