Table of Contents

Tema 2 - Christmas Tree

Obiective

  • construirea unui dispozitiv embedded complet
  • lucrul cu Yocto, generarea de distribuții pentru sisteme embedded
  • configurarea Yocto și adăugarea de pachete necesare unei aplicații concrete
  • configurări de bază pentru lucrul în rețea
  • scripting și folosirea utilitarelor dintr-un sistem Linux
  • optimizări de spațiu folosit (opțional)

Background

Presupunem că avem un sistem embedded Linux conectat la un display multicolor de dimensiuni irelevante și o interfață web. Display-ul este capabil să afișeze brazi împodobiți pe baza unui text ASCII. Textul ASCII se încarcă prin interfața web, este prelucrat de către sistemul embedded, iar apoi este afișat pe display.

Display-ul este conectat la sistemul embedded printr-o interfață serială. În condițiile temei, considerăm că display-ul reprezintă fereastra QEMU.

Enunț

Pentru tema 2 se dorește realizarea unui sistem embedded bazat pe placa Versatile Platform Baseboard capabil să funcționeze ca un controller de afișaj multicolor conectat la Internet (IoT). Sistemul va fi construit cu ajutorul Yocto și va rula în QEMU. El va trebui să expună o interfață web care să permită încărcarea textelor ASCII și să afișeze în format multicolor arta ASCII.

Cerințe

Exemplu de brad complet în format ASCII: tree_4.

Vă puteți folosi și de următoarele exemple de brazi: tree_1, tree_2, tree_3.

Pentru “colorarea” terminalului, vă puteți folosi de API-ul pus la dispoziție de biblioteca ncurses sau direct de utilitarul tput.

Tema va fi testată în QEMU (v2.0+), pentru placa versatilepb.

Pentru ușurința navigării pachetelor puteți folosi interfața grafică Toaster pentru a construi imaginea. Puteți pleca de la imaginea de bază pentru RaspberryPi, rpi-basic-image.

Trimitere

Tema va fi trimisă în două componente:

Arhiva trebuie să conțină:

Metainformațiile constau dintr-un fișier care să conțină:

Nu vor fi punctate temele care nu au hash-ul MD5 al arhivei încărcat pe Moodle sau cele al căror hash nu corespunde cu arhiva downloadată de pe platforma de hosting la momentul corectării.

Notare

Din 100p total, aveți:

Bonus:

Precizări

Resurse