Table of Contents

(WNA) Wireless Networks Analyzer

Introducere

  • Nume: Ploscaru Alexandru
  • Grupa: 331CD

WNA este un mic dispozitiv de securitate cibernetica care ajuta la scanarea retelelor din proximitatea acestuia, avand mai multe optiuni de functionare. Acesta poate detecta atacuri cibernetice asupra retelelor WiFi, poate monitoriza traficul din apropierea acestuia, dar si sa genereze fisiere pcap care contin pachetele interceptate de dispozitiv, care vor fi stocate pe un card SD.

Dispozitivul este un tool de pentesting, pentru interceptarea traficului de retea si monitorizarea acestuia, pentru a detecta atacuri asupra retelelor, si pentru a invata atat retelistica, cat si punerea in practica a cunostintelor dobandinte in cadrul laboratoarelor de PM.

Ideea de baza a proiectului a fost imbinarea securitatii cibernetice cu un dispozitiv fizic, construind un tool util si portabil.

Un astfel de proiect ar fi util pentru monitorizarea traficului dintr-o retea WiFi, cu scopul de a alarma din timp initierea unui atac cibernetic asupra retelei, dar si interesant pentru pasionatii de securitate.

Descriere generală

WNA este un tool care la baza foloseste o placuta ESP32, in mod special modulul WiFi integrat din aceasta, pentru a scana retelele din proximitatea acestuia, cuprinzand si puterea semnalului si verificarea securitatii retelei; pentru a intercepta si monitoriza traficul din retea, stocandu-l pe un card SD pentru verificarea ulterioara a pachetelor, precum si pentru a detecta atacurile de deautentificare initializate asupra retelelor WiFi inconjuratoare. Datele sunt afisate pe un ecran LCD. La inceput va exista un meniu, pentru a alege modul de functionare al dispozitivului, cu ajutorul unui joystick. Atunci cand dispozitivul este in modul de detectare a atacurilor, daca un atac este interceptat, LED-ul se va aprinde si buzzer-ul va scoate un sunet. Placuta ESP32 va avea conectata o sursa de alimentare.

Schema bloc:

Hardware Design

Lista de componente:

Schemele electrice pentru componente individuale:

Schemele din poza de mai sus, de la stanga la dreapta, reprezinta:

Schema electrica a proiectului:

Explicatie schema electrica:

Pinout ESP32 DEVKIT V1:

Nota: Placuta ESP32 are 3 interfete SPI: SPI, VSPI, HSPI. Din cate am inteles, interfata SPI nu trebuie folosita, asa ca am utilizat VSPI pentru ecranul LCD TFT si HSPI pentru modulul microSD.

Proiect (15.05.2024):

Software Design

Codul sursa pentru acest proiect poate fi gasit pe GitHub: https://github.com/PloscaruAlex/WNA_Wireless-Network-Analyzer

Mediu de dezvoltare

Am utilizat Arduino IDE pentru a putea programa placuta ESP32 si pentru a folosi diverse functii si tool-uri. Am folosit si Serial Monitor pentru testarea componentelor, precum joystickul.

Librarii folosite

Functii implementate

Rezultate Obţinute

Concluzii

Download

Jurnal

Am schimbat putin pinii joystick-ului, de la VIN l-am conectat la 3V3, iar SW l-am conectat la TX2 (pentru a functiona corespunzator).

Bibliografie/Resurse

Listă cu documente, datasheet-uri, resurse Internet folosite, eventual grupate pe Resurse Software şi Resurse Hardware.

Export to PDF