Table of Contents

Smart Fire Alarm - Dragos-Sorin Barbu

Introducere

Proiectul vizeaza implementarea unui sistem integrat de alertare și prevenire a incendiilor, care imbina functionalitati de detectare a gazelor, fumului si flacarilor. Scopul principal al acestui sistem este de a asigura un nivel crescut de siguranta si protectie pentru persoane si proprietati in cazul unui incendiu, precum si de a facilita prevenirea acestora.

Ideea de la care am pornit a fost sa combin mai multe tipuri de senzori intr-un singur sistem, astfel incat sa pot monitoriza si evalua riscul de incendiu intr-un mod cat mai eficient. Am considerat ca aceasta abordare poate contribui la reducerea consecintelor negative ale incendiilor si la salvarea de vieti.

Pe langa afisarea unui mesaj corespunzator pe ecran si activarea unui difuzor, sistemul trimite notificari si pe telefonul utilizatorului prin intermediul unui modul Bluetooth, ceea ce ii permite acestuia sa raspunda rapid si eficient in situatii critice.

Descriere generală

Proiectul va include trei senzori principali:

Senzorul de temperatura: Acest senzor se va ocupa de monitorizarea temperaturii si va emite un semnal luminos atunci cand valoarea stabilita este depasita, indicand astfel o posibila problema.

Senzorul de gaz: Acest senzor are rolul de a verifica nivelul de gaz din spatiul respectiv si de a alerta utilizatorul printr-un semnal luminos daca nivelul depaseste limita prestabilita, semnalizand astfel posibilitatea unei scurgeri de gaz.

Senzorul de flacara: Acest senzor este responsabil pentru declansarea unei alarme sonore de tip buzzer in functie de valoarea detectata. Astfel, daca senzorul identifica prezenta flacarilor, alarma se va activa pentru a atrage atentia asupra unui posibil incendiu.

La declansarea oricarui senzor, printr-un modul Bluetooth se vor transmite catre telefon mesaje corespunzatoare de avertizare.

Schema bloc

Hardware Design

Lista de piese:

Software Design

Pentru început, am inclus bibliotecile necesare pentru a controla componentele hardware. Biblioteca dht11.h permite comunicarea cu senzorul DHT11, care măsoară temperatura și umiditatea, în timp ce LiquidCrystal_I2C.h gestionează afișajul LCD. De asemenea, utilizez SoftwareSerial.h pentru a permite comunicarea serială prin alti pini decât cei standard, necesară pentru modulul Bluetooth.

În primele linii, am definit pinii cu care urmează să lucrez și variabile de stare în funcție de senzorii declanșați.

Apoi, mi-am definit o serie de funcții ajutătoare: lcd_clean, temp_hum_sensor, air_quality_sensor, fire_sensor, print_sensor_readings.

În setup, am configurat pinii pentru intrare sau ieșire, am inițializat ecranul LCD și seriala. În loop, senzorii sunt citiți în mod constant prin intermediul funcțiilor și dacă citirile lor sunt în afara valorilor sigure, se activează avertismentele. Dacă toate citirile sunt în valorile sigure, se afișează citirile pe LCD, pe consola serială și prin Bluetooth. Aici folosesc valorile întoarse de funcțiile senzorilor, pentru a putea afișa starea mediului atunci când nicio valoare nu se află în zona critică:

if (airQualityAlert == 0 && fireAlert == 0 && tempHumAlert == 0) {
  print_sensor_readings();
}

În cod se află mai multe delay-uri. Acestea sunt necesare pentru a asigura timp necesar scrierii atat pe LCD, cât și pe telefon prin Bluetooth. Am experimentat cu mai multe valori pentru a găsi punctul în care informațiile sunt afișate corespunzător, iar delay-urile au valori cât mai mici.

Rezultate Obţinute

Link demo

Concluzii

Proiectul a fost un exercițiu plăcut în dezvoltarea unui sistem utilizabil, implicând integrarea și coordonarea mai multor componente hardware și software. A demonstrat eficiența și flexibilitatea platformei Arduino în domeniul monitorizării mediului, unde capacitatea de a citi date de la o varietate de senzori și de a reacționa corespunzător a fost esențială. În plus, proiectul a evidențiat importanța feedbackului continuu, atât prin intermediul afișajului LCD, cât și prin Bluetooth, în menținerea unei monitorizări eficiente și a conștientizării situațiilor de risc.

Dificultăți întâmpinate:

Sugestii de îmbunătățire:

Download

barbu_dragos_sorin_335cb.zip

Jurnal

07/05/2023 → realizare pagina ocw, introducere, schema bloc
19/05/2023 → Completat partea hardware
25/05/2023 → Completat partea software
27/05/2023 → Finalizat Documentație

Bibliografie/Resurse

https://reference.arduino.cc/reference/en/libraries/liquidcrystal-i2c/
https://ocw.cs.pub.ro/courses/pm
https://projecthub.arduino.cc/arcaegecengiz/using-dht11-12f621
https://www.youtube.com/watch?v=ykgt4v7_4y4

Export to PDF