Table of Contents

Masina teleghidata prin Bluetooth

Autor: Cioban Andrei-Alexandru
Grupa: 333CC

Introducere

Proiectul are ca scop deplasarea unei masini in toate directiile(fata, spate, stanga, dreapta) prin intermediul unei aplicatii de pe telefon.

Este util deoarece este o modalitate placuta prin care sa imbini partea de hardware cu cea software, masinile telecomandate fiind si acum printre cele mai apreciate jucarii de pe piata.

Descriere generală

Schema bloc:

Hardware Design

Componente necesare:

  1. Sasiu
  2. Roti x4
  3. Fire
  4. Rezistente 180ohm x4
  5. LED-uri x4
  6. Buzzer 5V pasiv
  7. Carcasa acumulatori
  8. Acumulatori 3.7V x2
  9. Switch

Schema electrica:

Software Design


Pentru a putea manevra masina este necesara ca urmatoarea aplicatie sa fie instalata pe telefon: Bluetooth RC Controller

Logica programului este centrata in functia loop(). Prin

if(Serial.available() > 0)

astept receptionarea comenzilor din aplicatie. Cum aplicatia permitea definirea logicii multiplor comenzi, m-am axat doar pe cele ce tineau de miscarea masinii si pornirea difuzorului, restul fiind ignorate. Deoarece am realizat conectarea LED-urilor alaturi de cea a motoarelor, nu a mai fost necesara o logica diferita si pentru ele, acestea reactionand in functie de comanda primita pentru pornirea motoarelor. LED-urile galbene comunica cu puntea fata, in timp ce cele rosii cu puntea spate. In functie de input-ul furnizat din aplicatie, se intra pe una dintre ramuri si se executa dupa caz una dintre functiile definite de mine ce apeleaza la randul lor functia motor.run() preluata din biblioteca, sau in cazul buzzer-ului se modifica boolean-ul definit de mine pentru semnalizarii starii acestuia.

Rezultate Obţinute

Link catre Demo: https://drive.google.com/file/d/141tA9IWpxPDozkXu3L7mJG4hSRwTI7Jf/view?usp=sharing

Concluzii

Din perspectiva unui mare iubitor de ansamblat masini LEGO, a fost cu adevarat un proces atat distractiv, cat si solicitant sa imi configurez propriul monopost. Cu toate ca am intampinat probleme la partea hardware, ma bucur ca am avut ocazia sa ma lovesc de astfel de obstacole pe care sa le solutionez prin testarea mai multor variante. Sunt constient ca ar mai putea fi aduse si alte imbunatatiri mai sofistiscate, dar sunt in totalitate multumit de versiunea finala a masinii, fiind pentru prima data cand apuc sa combin atat partea hardware, cat si cea software.

Download

cioban_andreialexandru_configuraremasina_pm.zip

Bibliografie/Resurse