Table of Contents

Mobile Heart Monitor

Autor: Necula Alexandru

Grupa: 336CA

Introducere

Proiectul consta in realizarea unui aparat care masoara frecventa cardiaca, cat si nivelul de oxigenare din sange.

Acesta ar putea fi util pentru persoanele cu probleme cardiace sau în cazul unei infectii respiratorii precum COVID-19, în care saturația oxigenului din sânge scade la un nivel periculos.

Descriere generală

Interfata cu utilizatorul consta in:

Pentru a afisa informatiile, degetul trebuie pus pe senzor, iar dupa cateva secunde, vor fi afisate informatii, semnalate prin LED-ul si buzzer-ul care se vor activa cu fiecare bataie a inimii.

Culoarea LED-ului RGB va fi schimbata in functie de nivelul pulsului

Schema bloc

Hardware Design

Lista componente

Nume Număr Piese
Arduino UNO R3 1
Breadboard 1
Ecran TFT ST7789 1.3” 240×240 1
Senzor puls MAX30100 1
LED rosu 1
LED RGB 1
Buzzer 1
Rezistor 1kΩ 5
Rezistor 460Ω 4
Rezistor 330Ω 4
Jumper 18

Schema electrica

Placuta comandata care include senzorul are o problema de design, respectiv liniile de SDA si SCL sunt HIGH la tensiunea de 1.8V, si nu 3.3V, astfel incat Arduino UNO nu poate comunica cu senzorul 1). Am modificat placuta printr-un jumper astfel incat SDA si SCL sunt alimentate de la 3.3V.

Display-ul TFT nu este compatibil cu tensiunea de 5V a pinilor de la Arduino UNO. Pe pinii folositi de SPI am instalat un divizor de tensiune folosind rezistori de 460Ω si 1kΩ, astfel incat tensiunea finala este de aproximativ 3.3V 2)

Software Design

Mediul de dezvoltare

Biblioteci folosite

Structura codului

Senzorul de puls are 3 stari:

Initializari - inainte de orice functie, initializam urmatoarele variabile:

Senzorul puls-oximetru trebuie interogat cat mai rapid, altfel datele din buffer-ul sau se pierd. Conform bibliotecii utilizate, actualizarea ar trebui facuta la aproximativ 100Hz. De aceea, in majoritatea functiilor implementate am apelat pox.update()

Functii

Rezultate Obţinute

Circuit final

Demo

YouTube link

Concluzii

Acest proiect m-a facut sa invat mai multe despre cum pot crea un dispozitiv cu utilitate practica folosind un microcontroller si cum pot programa un ansamblu de piese pentru a ajunge la rezultatul dorit.

De asemenea, am invatat ca este foarte important sa citesti cu atentie datasheet-ul componentelor pe care doresti sa le comanzi pentru a te asigura ca sunt compatibile cu microcontroller-ul folosit. In cazul meu, a fost nevoie de pasi suplimentari pentru a asigura compatibilitatea, respectiv divizorul de tensiune pentru LCD si jumper-ul lipit pe senzorul de puls.

Download

mobile_heart_rate_monitor.zip

Jurnal

Bibliografie/Resurse

Export to PDF