Table of Contents

Flower Watering System

Autor

Meterez Alexandru 335CC

Pentru detalii despre implementarea proiectului pot fi contactata la adresa de email: alexandru.meterez@stud.acs.pub.ro

Introducere

Proiectul are in vedere implementarea unui sistem automat de irigare a plantelor din ghiveci. Acest dispozitiv va putea sa:

  1. Masoare umiditatea din pamant a 3 plante
  2. In functie de un range predefinit sa ude plantele folosind pompa si rezervorul de apa
  3. Masurarea umiditatii se face cu senzori tip higrometru
  4. Pompele primesc un semnal pentru a deschide/inchide pompa

Acest proiect mi se pare interesant deoarece am nevoie de ceva ca sa imi tin in viata plantele de acasa deoarece mereu uit sa le ud si mor.

Descriere generala

Proiectul se va baza pe un sistem de achizitie de date, de la senzorii de umiditate din pamantul plantelor si pe unul ce va porni pompele. Pompele sunt pompe de la stergatoare de parbriz si functioneaza la 12VDC. Acestea primesc semnal de la uC si se deschid/inchid dupa range-ul dat de senzori.

Schema bloc

Hardware design

Componente principale:

Componente optionale - (pentru debugging si proiectare)

Schema circuit


In schema de mai sus, alimentarea se face de la o sursa externa de 12V 3A, legata la un convertor buck(sursa coboratoare) care duce la 5V. La 5V va fi alimentata placa, iar la 12V pompa de stergator de parbriz. Comanda se face printr-un NMOS, care atunci cand primeste 5V in baza(pinul e tras high), va trage celalalt terminal al pompei la masa, punand-o astfel in functiune. Nu am adaugat rezistentele de pull-up, condensatorii de filtrare etc. in schema. Daca va ramane timp, voi adauga si posibilitatea de a controla debitul pompei si un buton de test pentru pompa.

Software design

https://github.com/alexandrumeterez/PMProject
Aici tot ce am de adaugat este ca la butonul care face schimbul dintre ce afiseaza pe ecran(Umiditate + Lumita sau Temp), am incercat sa fac cu intreruperi dar crapa LCD-ul daca puneam LCDprint in handlerul de intrerupere.

Rezultate obtinute

Sunt 3 senzori pusi pe placa, toti 3 pe intrarile de ADC: umiditate, temperatura si lumina. Cel de umiditate se baga in pamant si pe baza tensiunii de pe cei 2 electrozi masoara umiditatea pamantului. Din pacate eu l-am tinut mult in pahare cu apa de la robinet si a facut electroliza si a corodat. Cel de lumina merge perfect, iar cel de temperatura am gasit formule ciudate pe internet pentru el ca sa transform iesirea raw de la ADC in grade Celsisus.
La pompa m-am chinuit putin. Pompa de am pus-o pe proiect are 2 iesiri: una care ar duce apa la parbriz si una la luneta. Pe cea care duce la parbriz se afla o supapa de sens, pe cealalta care ar duce la luneta nu(se schimba sensul alimentarii pentru a scoate pe apa pe una sau pe cealalta). Pentru a mentine pompa amorsata, am tras apa in ea pe furtunul care duce la luneta si dupa l-am blocat cu hot glue. In final, cand am facut demo-ul, s-a dezamorsat pentru ca s-a terminat apa din vas, dar se poate amorsa la loc usor.
Controlul se face printr-un MOSFET. Cand ii dau 5V in poarta, trage minusul motorului la masa si porneste pompa. Cand trag poarta la masa, blochez tranzistorul si se opreste pompa.

Concluzii

- am invatat ca nu trebuie sa lasi poarta unui tranzistor in aer pentru ca acumuleaza incarcatura din aer si se deschide random :))
- am ars un buck
- m-am balacit in apa si am umplut un monitor si o tastatura pentru ca am alimentat invers pompa

Bibliografie/resurse

Laboratoarele de PM
https://electronics.stackexchange.com/questions/45494/what-happens-when-a-mosfets-gate-is-left-open
Cursurile de electronica