Table of Contents

Dancing Cube

Introducere

Mereu mi-am dorit să pot realiza ceva fizic, nu neapărat complicat cât drăguț. De aceea m-am decis să realizez un cub format din 64 de led-uri care, în funcție de melodia redată prin intermediul unui difuzor, își vor schimba starea, realizând astfel o animație. Prin acest proiect îmi doresc să mă obișnuiesc și să mă familiarizez cu lucrul cu componente, deoarece până acum nu am reușit să fac acest lucru

Descriere generală

La început led-urile se vor afla într-o stare neutră (cel mai probabil toate aprinse), iar la apăsarea butonului se va citi prima melodie pe cardul SD și în funcție de melodie, cub-ul își va schimba starea, iar led-urile vor avea anumite animații. Încă nu știu exact cum vor fi animațiile realizate, însă voi încerca să le sincronizez cu melodia. (posibil folosire de timere).

Schema bloc

Hardware Design

Listă de piese

  1. 64 de led-uri (încă nu știu dacă vor fi multicolore sau nu)
  2. Rezistențe
  3. Condensatoare
  4. Difuzor
  5. Cititor de card SD
  6. Card SD
  7. Fire conectoare
  8. Stabilizator de tensiune

Scheme electrice

1. Schema cubului de led-uri

2. Schema difuzorului

3. Schema cititorului de card

Software Design

Programul software a fost dezvoltat în limbaul de programare C. Pe scurt, prima dată m-am asigurat că led-urile funcționează corect toate implementând mai multe efecte (ex. aprinderea pe layere, aprinderea conturului, etc.) iar mai apoi după legarea difuzorului am implementat și redarea unei melodii la apăsarea butonului de pe PB2.

Pentru melodii, proiectul inițial implementa și citirea acestora de pe un card SD, dar fiind mult mai complexă partea hardware, decât m-aș fi putut aștepta, a trebuit să elimin această idee și să folosesc un vector cu frecvențele notelor muzicale.

Rezultate obținute

La conectarea plăcuței cub-ul de led-uri se va aprinde și va începe executarea unor efecte de lumini diferite, iar mai apoi la apăsarea butonului de pe PB2, luminile se vor sincroniza cu muzica. Dacă se dorește oprirea muzicii, se va apăsa butonul reset.

Concluzii

Încă de la început mi-am dorit să realizez acest proiect pentru a lucra cât mai mult cu partea hardware. Proiectul nu a fost unul ușor la acest capitol, însă sunt foarte mulțumită de rezultatul final. Am învățat să am mai multă răbdare atunci când vine vorba de realizarea unei piese hardware, am învățat să lipesc (la cât de mult am lipit pentru cub, deja pot spune că am ajuns să ma descurc destul de bine). Țin să mulțumesc și celor două colege de cameră care m-au susținut și mi-au sărit în ajutor atunci când am avut nevoie.

Evoluția proiectului

Realizarea cubului

Legarea componentelor

Testarea cubului

Adăugarea difuzorului

Implementare

Impementarea și toate fișierele necesare : 335cc_nicuta_loredana_ionela.zip