Smart Alarm


Contact email: vladgeorgescu69@gmail.com

Introducere

Acest dispozitiv pune la dispozitia utilizatorului setarea unei parole pentru blocarea unei usi si introducerea parolei atunci cand acesta doreste sa deschida usa. Daca parola este introdusa de trei ori gresit, atunci va porni alarma, semn ca cineva necunoscut doreste sa deschida usa. In cazul in care utilizatorul realizeaza ca a introdus parola gresit sau un singur caracter, acesta poate reseta ce a introdus sau poate sterge ultimul caracter introdus.

In zilele noastre, gasim hoti pretutindeni si de aceea avem nevoie de dispozitive inteligente, printre care si cel prezentat mai sus, care sa ne asigure cat mai mult posibil siguranta.

Descriere generala

Parola introdusa va fi formata din 4 cifre. Ansamblul pune la dispozitie inca 2 butoane, unul de stergere a unei cifre introduse si un Enter de validare a parolei pe care a tastat-o. Totodata, pe un ecran LCD, vor aparea mesaje ajutatoare. Cand se introduc 3 parole gresite consecutiv, se declanseaza alarma.

Hardware design
Lista piese:

Software design
In implementare am folosit o structura repetitiva in care afisez pe ecran un mesaj corespunzator cu ceea ce trebuie utilizatorul sa faca la un moment dat, dar si cifrele introduse la apasare. Am un contor numit try_number care tine minte de cate ori a fost bagat un calup de 4 cifre. Cand try_number este 0 inseamna ca trebuie armata alarma, apoi utilizatorul are la dispozitie 3 incercari de a o deschide. Chiar daca deschide usa, chiar daca nu, cu ajutorul unui timer, dupa 10 secunde, am facut astfel incat sa reia procesul. Inainte de while(1) am initializat lcd-ul, timer-ul si pinii corespunzatori butoanelor. Am doi vectori de parole cu ajutorul carora verific daca a fost introdusa parola corecta.

Rezultate obtinute
In cele 5 imagini de mai jos se poate observa tastatura improvizata, LCD-ul, buzzer-ul si LED-ul.
La inceput, utilizatorul trebuie sa introduca o parola pentru a incuia usa.

Atunci cand este introdusa o cifra in parola, cea de dinainte este ascunsa.

Apoi pentru a deschide alarma trebuie introdusa parola setata initial.

In cazul in care parola este introdusa de 3 ori gresit inseamna ca un hot a incercat sa intre.
Buzzerul incepe sa urle iar beculetul se aprinde si se stinge cat timp se aude alarma, ca in imaginile de mai jos.


In aceasta poza se poate observa mini circuitul butoanelor, buzzer-ului si LED-ului, conectate la acelasi GND al placii de baza.

In aceasta imagine se pot observa conexiunile componentelor de pe placa cu tastatura si cu LCD-ul, la pinii placii de baza.

Concluzii
Chiar daca la inceput imi era putin teama de acest proiect, am reusit sa duc la bun sfarsit ceea ce mi-am propus si sunt mandru ca am reusit sa invat anumite chestii care initial nu ma atrageau foarte mult.

Download
Aici am atasat arhiva cu sursele si cu Makefile-ul.
Smart alarm

Jurnal
18.04.2019 - Procurat piese necesare pentru placa de baza
7.05.2019 - Procurat piese aditionale + asamblat butoane, LCD, LED, buzzer
20-23.05.2019 - Implementare software + imbunatatiri estetice hardware

Bibliografie/Resurse
Generare pdf
Laboratoarele 1 si 2 de la pm ca sursa de inspiratie