Table of Contents

Horia-Alexandru DRAGOMIR (87494) - BT Car

Date de contact: Horia-Alexandru Dragomir

Introducere

Proiectul consta in realizarea unei masinute teleghidate prin intermediul unei aplicatii Android via Bluetooth.

Am ales acest proiect deoarece masinutele teleghidate au fost cele mai frumoase jucarii ale copilariei mele. Prin intermediul acestei teme, voi incerca sa pun in aplicare cunostintele teoretice dobandite pe parcursul laboratoarelor si sa-mi dezvolt creativitatea si imaginatia. Pe langa functiile de baza ale oricarui vehicul, adica mersul inainte/inapoi si virarea la stanga/dreapta, masinuta va fi capabila sa claxoneze prin intermediul Buzzer-ului si sa semnalizeze prin intermediul unor LED-uri. Masinuta va avea in partea din fata si niste lumini asemanatoare unor faruri, iar utilizatorul va putea alege viteza cu care masinuta se deplaseaza.

Pe viitor, imi propun sa continui dezvoltarea acestui proiect prin adaugarea unei camere video care transmite telefonului imaginile surprinse la bordul masinii, a unor senzori de distanta care detecteaza obstacolele apropiate masinutei si a unor senzori care masoara diferiti parametrii cum ar fi temperatura, umiditate, luminozitate, zgomot, etc.

Descriere Generala

Folosind o aplicatie Android, masinuta va raspunde la urmatoarele comenzi tramsmise prin Bluetooth:

Schema bloc a proiectului:

Hardware Design

Placuta functioneaza la o tensiune de 3.3V, deoarece modulul de Bluetooth HC-05 lucreaza la aceasta tensiune.

Piese utilizate:

LED-urile functioneaza la un curent de aproximativ 20mA si o tensiune de 2V (LED-uri galbene) respectiv 3V (LED-uri albe).

Pe langa acestea, am achizitionat un sasiu ce contine:

Cele 4 baterii furnizeaza o tensiune de aproximativ 6V.

Fiecare motor functioneaza la o tensiune de 3.6V.

:!: Alimentarea placutei: Bateriile se conecteaza la sursa coboratoare de tensiune si tensiunea de aproximativ 6V de la intrare trece in 3.3V la iesire. Placuta va fi alimentata folosind aceasta tensiune de iesire.

Schema electrica:

Software Design

Arhiva proiectului contine urmatoarele fisiere:

Pentru medierea intre dispozitivul Android si modulul HC-05, am folosit o aplicatie din Google Play numita Bluetooth Terminal HC-05.

Aplicatia poate fi accesata la urmatorul link: details

Panoul de comenzi este urmatorul:

Fiecare comanda este codificata printr-un caracter ce este trimis modulului HC-05 atunci cand un anumit buton este apasat. Modulul de Bluetooth functioneaza ca un intermediar intre utilizator si µC: primeste o comanda de pe dispozitivul Android si o trimite mai departe µC-ului.

Microcontroller-ul si modulul de Bluetooth comunica prin interfata seriala. Parametrii comunicatiei sunt: 9600, 8, N, 1. Acestia sunt configurati in functia USART0_init(). Pe langa aceasta functie, header-ul usart.h mai contine functia numita USART0_receive() prin intermediul careia µC-ul receptioneaza un caracter de la modulul de Bluetooth.

In functia main() a sursei bt-car.c se afla o bucla infinita in care µC-ul receptioneaza permanent comenzile utilizatorului. In functie de caracterul primit, µC-ul va executa comanda specifica.

Claxonul:

Semnalizarile:

Avariile:

Farurile:

Interactiunea cu driver-ul de motoare:

Deplasarea inainte/inapoi:

Deplasarea stanga/dreapta:

Selectarea vitezei de deplasare:

Rezultate Obtinute

Am realizat si un scurt videoclip in care este prezentata masinuta si functionalitatile acesteia: watch

Concluzii

Download

Schema electrica EAGLE

Arhiva cod

Jurnal

Bibliografie / Resurse

Accesati această pagină în format PDF