Table of Contents

Tudor Cristian (87697) - Tesla Model S

Autorul poate fi contactat la adresa: cristiantudor97@gmail.com

Introducere

Proiectul constă în construirea unei mașini alimentată de baterii și controlată de telefon prin intermediul unui modul Bluetooth. Scopul acestuia este de a îmi dezvolta cunoștințele dobândite la materii precum Electronică sau Proiectarea cu Microprocesoare, dar și de a mă obișnui cu tehnologiile embedded. Utilizând microcontroller-ul ATmega324 îmi voi dezvolta atât abilitățile hardware, cât și software. Prin prezentul proiect îmi doresc să aduc în prim plan importanța mașinilor electrice în viața noastră precum și câteva dintre tehnologiile deja existente.

Descriere Generala

Mașina va avea două motoare, unul în spate pentru punerea în mișcare a celor două roți și altul în față folosit pentru virarea celorlalte două roți. Pentru integrarea acestora în proiect voi folosi un driver L298N, alimentat cu baterii (aproximativ 9V), care îmi va controla sensul de rotație al fiecărui motor. Astfel, voi construi un autovehicul electric cu propulsie (tracțiune spate) care va folosi roțile din față pentru viraje, capabil să atingă o viteză de peste 5 km/h. Pentru a realiza conexiunea dintre mașină și telefon voi folosi un modul Bluetooth hc-05. Prin intermediul unei aplicații Android voi controla direcția și sensul de mers a acesteia. Aceste componente vor fi legate la microcontroller-ul ATmega324 pe care îl voi programa să acționeze în funcție de comenzile pe care i le voi da. În plus, pentru evitarea coliziunilor, mașina va avea senzori 360⁰ care nu o vor lăsa să atingă obstacolele din cale. Pentru a implementa această funcționalitate m-am gândit să nu dau voie mașinii să se deplaseze în direcția obstacolului atunci când distanța este mică prin decuplarea motorului.

Schema

Hardware Design

Schema Electrica

Software Design

Rezultate obtinute

Am pornit de la o masina teleghidata pe care o aveam din copilarie, folosind componentele deja existente precum motor accelerator (puntea spate), motor pentru viraje (puntea fata) si carcasa. Am adaugat placuta de la PM, un driver de motoare L298N, senzori ultrasonici si 6 baterii de 1.5V. Majoritatea elementelor electrice au intrat la fix sub carcasa si astfel a fost acoperita toata partea de cablaje.

Concluzii

A fost un proiect foarte interesant deoarece oricum planuiam sa imi reconditionez masina teleghidata a copilariei. Astfel, am avut ocazia sa ii fac un upgrade si sa fiu si notat pentru aceasta.

Download

tudor_cristian_-_tesla_model_s.zip

Jurnal

Bibliografie/Resurse

Download as PDF