Table of Contents

Cătălin IORDACHE - Electric Piano

Autorul poate fi contactat la adresa: Login pentru adresa

Introducere

Ce este ?

Mini-pian electric. Este alcatuit dintr-o claviatura ce contine 8 butoane, fiecare reprezentand o nota muzicala si ofera posibilitatea inregistrarii si redarii ultimei melodii cantate.

Care este scopul proiectului ?

Scopul proiectului a fost acela de a invata intr-un mod placut. Consider ca acesta este util si pentru alti colegi care pe viitor vor dori sa creeze un proiect asemanator. Desi complexitatea acestuia nu este mare, te trece prin toate etapele creeari si punerii in practica a electronicii invatate in facultate intr-un mod interactiv si amuzant.

Descriere generală

Schema bloc:

Hardware Design

Lista de piese:

Componente Cantitate
Difuzor 8Ω 0.8W 1
Buton 10
LED verde 1
LED albastru 1
Rezistenta 100Ω 8
Rezistenta 1kΩ 2
Condensator 100µF 1

Schema electrica:

La partea de hardware nu am intampinat dificultati. A fost cea mai placuta parte din acest proiect - sa cauti piesele de care ai nevoie si apoi sa le lipesti si sa vezi ca totul merge.

Software Design

Mediul de dezvoltare: Ubuntu 13.10/Linux.

Librarii: Toolchain-ul AVR (gcc-avr avr-libc libusb-dev) recomandat in documentatia de pe site.

Proiectul se poate afla in trei stari:

Implementarea am inceput-o de la codul din laborator. Am setat un timer care se declanseaza la 10ms si executa codul de intreruperi.

Cu ajutorul unor variabile de conditie verific in ce stare ma aflu si in functie de aceasta se produc anumite evenimente.

In starea NORMAL, la apasare unui buton de pe claviatura, difuzorul va reda o nota muzicala de o anumita frecventa.

Pentru starea RECORD am creeat un vector care retine fiecare nota apasata, iar in cazul in care se face o pauza, se inregistreaza o nota de o frecventa definita.

In momentul in care vectorul RECORD depaseste lungimea maxima admisa (cazul in care numai am loc in memorie), atunci se va intra in starea de PLAY. O alta medota de a intra in aceasta stare este de a apasa unul din cele doua butoane de control. Aici se face o copie a vectorului in care s-au inregistrat notele cantate si este redat la fiecare pauza.

Arhiva contine:

Implementarea software nu a fost dificila. Pentru anumite informatii m-am mai uitat si la colegii din alti ani insa m-au ajutat si primele laboratoare.

Rezultate Obţinute

https://www.youtube.com/watch?v=lQM1UK--aiM | Video YouTube

Proiectul in starea NORMAL:

Proiectul in starea RECORD:

Proiectul in starea PLAY:

Concluzii

Mi-a placut sa lucrez la acest proiect. Am invatat cum se lipeste si cateva lucruri noi despre programare pe AVR. Cred ca ideea acestui proiect este una din cele mai bune din facultate, deoarece iti permite sa-ti alegi un proiect care-ti place si la care sa lucrezi si e si ceva practic. Totodata te trece prin mai multe etape din urma carora ramai cu ceva.

Bibliografie/Resurse

Datasheet ATMega324