Table of Contents

Cristina- Ioana BRÎNZĂ - Dancing Cube

Autorul poate fi contactat la adresa: Login pentru adresa

Introducere

Proiectul constă în realizarea unui cub de leduri (4x4x4) care se aprind în ritmul muzicii. Muzica va fi redată ar fi trebuit să fie redată de pe un card SD pe un difuzor, iar melodiile vor putea fi schimbate apăsând pe un buton.

Utilitate:

  1. pot câștiga mai multă îndemânare la lipirea pieselor (până acum nu mi-a mers chiar strălucit :-D)
  2. pot exersa cunoștințele dobândite la laborator
  3. este un obiect de decor destul de drăguț :-)
  4. Later edit: am câștigat îndemânare la folosirea multimetrului - m-a ajutat să descopăr unele lipituri care nu erau bune

Descriere generală

Hardware Design

Listă de piese:

  1. Pentru cubul de leduri:
    1. 64 de leduri albastre
    2. 16 rezistențe de 100 ohmi
    3. 4 tranzistoare BC337
    4. 4 rezistențe 2.2 Kohmi
  2. Pentru difuzor:
    1. 1 difuzor
    2. 1 condensator electrolitic 100uF 35V
  3. Pentru cardul SD:
    1. 1 stabilizator de tensiune BA033CCOT
    2. 1 cititor de card SD
    3. 1 card SD
    4. 3 rezistențe 3.3 Kohmi
    5. 3 rezistențe 1.8 Kohmi
  4. Misc:
    1. fire de legătură mamă-mamă

Am achiziționat piesele de la magazinele Syscom, Conex, Comet, Electronic Light Tech, Robofun și încă un magazin, al cărui nume nu mi-l pot aminti acum :-).

Scheme electrice:

Cubul de leduri va fi conectat prin 20 de pini la microcontroller:

Software Design

Rezultate Obţinute

Cubul se aprinde în ritmul muzicii și are și câteva animații drăguțe. Îmi pare rău că nu mi-a ieșit și citirea de pe cardul SD, dar pe viitor poate voi avea timp să mă ocup :-).

http://youtu.be/Su-RfM5kh9Q

Concluzii

Proiectul a fost interesant, dar a necesitat foarte multă atenție. Dacă vă hotărâți să faceți acest proiect, țineți cont de faptul că aveți nevoie de ceva timp să îl terminați. De pe urma lui, pot spune că:

Mulțumiri speciale

M-am hotărât să dedic această secțiune oamenilor fără ajutorul cărora realizarea cubului nu ar fi fost posibilă / ar fi durat o perioadă nedeterminată de timp. So :-) … mulțumesc că v-ați luat din timpul vostru să mă ajutați. I really appreciate it :-).

Mulțumiri:

Download

Arhiva cu partea software. Conține sursa și headerele, un Makefile și un README.

<WRAP center round download 60%> dancingcube_cristinaioanabrinza_333cc.zip </WRAP>

Jurnal

Pregătirea pieselor

M-am gândit cam de ce piese aș avea nevoie și am făcut o listă, după care m-am dus pe Maica Domnului să le cumpăr. Lista s-a dovedit a fi incompletă și nu am găsit oricum toate piesele, așa că trebuie să mai fac un drum.

Later edit: Plăcuța de test pe care am luat-o nu era bună, așa că am luat alta. De asemenea, am cumpărat și fire de legătură mamă-mamă de la Robofun. În total două drumuri pe Maica Domnului și un drum până la Robofun :-).

piese_cb.jpg

Construirea cubului

Pentru a putea lipi ledurile, mi-am creat un șablon dintr-o cutie. Am dat 16 găuri cu diametrul suficient de mare pentru leduri.

sablon_1_cb.jpg sablon_2_cb.jpg

layer_1_cb.jpg all_layers_cb.jpg

:!: Lipirea cubului este un proces care necesită destul de mult timp și concentrare. Ar fi indicat să se testeze fiecare led după ce este lipit, pentru că dacă se testează după lipirea unui întreg nivel, este destul de greu de dezlipit după. Mie nu mi se mai aprindea un LED când am testat un nivel după ce îl lipisem pe tot, deși îl testasem și chiar după ce îl lipisem, și a fost cam greu de dezlipit și lipit la loc corect.

Într-un final am terminat de lipit straturile între ele. Cubul este gata!

cub_cb.jpg

Lipirea componentelor

:!: Mare atenție la cum sunt lipite componentele! Este destul de greu de dezlipit apoi :-).

placa_1_cb.jpg placa_2_cb.jpg placa_3_cb.jpg

Finalizarea componentei hardware

Nu îmi merge citirea muzicii de pe cardul SD :-(. Nu îmi dau seama din ce cauză ar putea fi. Dar am găsit un înlocuitor pentru muzică. Detalii mai jos :-).

hardware_1_cb.jpg hardware_2_cb.jpg

Realizarea componentei software

Inițial am încercat să redau muzica de pe cardul SD. Nu a funcționat, așa că am trecut la realizarea de animații pentru cub. Am vrut să folosesc totuși și partea ”muzicală” a proiectului, așa că am definit trei melodii într-un fișier auxiliar (asemenea laboratorului 3). În final, am implementat aprinderea LED-urilor în funcție de frecvența notelor din fiecare dintre aceste melodii.

Bibliografie/Resurse