Autorul poate fi contactat la adresa: Login pentru adresa
Proiectul are ca scop realizarea unui ursulet de plus ce poate interactiona cu copilul prin intermediul apasarii unor butoane specifice, acesta comportandu-se diferit in functie de amplasarea butoanelor, cat si prin pozitia in care se afla.
Utilitate: Ursuletul de plus vorbitor poate ajuta copilul din mai multe puncte de vedere: dezvoltare cognitiva (limbaj, logica, creativitate), dezvoltare emotionala (prieten de joaca, distractie, inveselire).
Idee: Copiii sunt intotdeauna incantati de jucarii, cu atat mai mult cu cat prezinta caracteristici atragatoare. Asadar, cu ajutorul ursuletului, copilul se poate distra si invata lucruri utile in acelasi timp.
Ursuletul va primi inputul de la utilizator prin cele 5 butoane plasate in labute(2), burtica(1), nas(1) si ureche(1). La randul sau, aceasta va reactiona in functie de combinatia de butoane apasatasi va vorbi cu copilul prin va transmitere audio (prin citirea fişierelor .wav de pe cardul SD si redarea acestora prin difuzor).
De asemenea se va primi input de la accelerometru astfel: daca ursuletul se afla in pozitie verticala si se apasa butonul de la ureche acesta va spune “Buna dimineata” si va urma un cantecel, iar daca ursuletul se afla in pozitie orizonatala si se apasa acelasi buton, va spune “Noapte buna” urmat de un alt cantecel.
In urma apasarii celorlalte butoane din labute, burtica si de pe nas, ursuletul va avea diferite replici (se va prezenta, va ruga copilul sa cate cu el, va numara pana la 10, ii va spune ca este prietenul sau cel mai bun si sa se joace cu el).
Componente Hardware folosite:
Montajul pentru difuzor se conecteaza cu microprocesorul ascultand pentru input la portul PD5 (pinul OC1A).
Pentru o redare cat mai clara a sunetului prin difuzor fisierele .wav au fost convertite cu ajutorul programului Audacity:
Comunicarea dintre microcontroller si cardul SD este una de tip Master-Slave realizată prin interfata SPI (Serial Peripheral Interface Bus). Montajul pentru SD Card se conecteaza cu microprocesorul prin pinii PB4 - PB7.
Interactiunea se realizeaza prin butoane legate la porturile PA0- PA4.
Alimentarea placutei se realizeaza prin cablu USB.
Librarii folosite: pff.h - utilizeaza PetitFAT pentru a deschide un fileSystem de pe un SD Card formatat FAT16 si a citi informatiile din fisiere, mpu6050.h - functii de citire a inputului de la accelerometru, i2cmaster.h - functii ce descriu protocolul I2C de comunicare cu accelerometrul
Am folosit ca si suport laboratorul 4, modificand si adaugand cod in fisierul main.c.
Codul sursa al programului: