Table of Contents

Teodora BĂLUŢĂ - POV

Introducere

Scopul proiectului este realizarea unui dispozitiv de afișare bazat pe fenomenul de inerție a retinei (Persistence of Vision). Astfel, prin succedarea rapidă a unor imagini distincte dar apropiate, percepem o animație. În cazul acestui dispozitiv ne bazăm pe o plăcuță cu 16 LED-uri, care se rotește în câmpul vizual al privitorului. LED-urile se aprind alternativ pentru a crea impresia unui ecran care afișează un text.

Ce face

Afișează un text static cu ajutorul a doar 16 leduri.

Idee

M-am uitat peste proiectele din anii trecuți și mi s-a părut un proiect interesant pentru că implica și folosirea unui motor și a fenomenului persistance of vision. În plus, este destul de fun să vezi cum dintr-o coloană de leduri apare un text sau chiar un ceas analogic cum am văzut în alte proiecte.

Descriere generală

Schemă bloc

Schema electrică

Hardware Design

Listă piese

Majoritatea componentelor au fost cumpărate de la magazinele Syscom și Conex.

Componentă Cantitate Detalii
ventilator baie 1 achiziționat de la Aleea Castanilor, 35 lei
LED 16 unicolore, verzi
rezistențe 16 470 Ω
panglică fire 1m 20 fire/plangică (precum cea de floppy)
conectori 4 2 rânduri de 10 conectori
adaptor 9V 1 pentru a alimenta plăcuța cu microcontroller de la o baterie de 9V
jack alimentare 1
baterie 9V 2 1 de rezervă, nealkaline

Scheme electrice

Software Design

Codul a fost dezvoltat în Programmer's Notepad, compilată cu WinAVR.

Am făcut o afișare a textului pe 8 leduri, cu celelalte 8 am încercat să fac o animație, însă nu a ieșit chiar ce voiam.

Rezultate Obţinute

Placa cu leduri și rezistențe (aici e fără masa conectată):
imag1018.jpg

După fixarea plăcilor pe elice și lipirea plăcuței de test, am obținut:
sany0100.jpg pov_not_final2.jpg

Final Result

Concluzii

Se afișează text, deci proiectul a avut o finalitate. Mi-am dat seama că am avut până la urmă un proiect destul de ușor, însă m-a ajutat să capăt și aptitudini practice. Dacă ar fi să fac ceva mai complicat, aș fi făcut animația.

Download

Cod C: teodorabaluta_pm.zip

Jurnal

1. Căutarea motorului

În prima etapă, mă gândeam să folosesc un cooler, însă nu aveam unul pe acasă pe care să îl folosesc. Apoi, am luat un motor pas cu pas de la o imprimantă, însă nu aveam o carcasă și ar fi însemnat să îi fac eu tot sistemul de prindere și alimentare. În final, am cumpărat un ventilator de baie. Am ales această variantă deoarece avea deja un suport pe care puteam prinde plăcuțele (elicea) și alimentarea se făcea independent, la 220V. Sper să aibă suficientă putere și o turație cât se poate de constantă. De asemenea, trebuie echilibrat cât mai bine, altfel trepidează.

2. Fixarea plăcuțelor

Următoarea fază a fost fixarea plăcuței de test și a plăcii cu microcontroller pe un suport din plastic. Am folosit șuruburi, șaibe și distanțieri pentru a le fixa. La centru am plasat bateria de 9V pentru a dezechilibra dispozitivul.

3. Lipit & cod

Am folosit PORTA și PORTC pentru leduri pe care le-am conectat prin panglici de 20 de fire. Conectorii pe care i-am putut folosi au fost de 20, 2 linii de 10. Primii 2 pini din PORTC nu i-am mai folosit (era Vcc și masa) pentru a putea pune cei 2 conectori unul lângă altul.

În final, am mai tăiat din suportul de plastic.

Bibliografie/Resurse

Link-uri utile: