Table of Contents

Sistem de racire

Am realizat un sistem de răcire adaptabil, destinat a fi montat pe dispozitive sau elemente de circuit care necesită răcire, cu reglare automata a turaţiei ventilatorului in funcţie de temperatura elementului care trebuie răcit şi cu semnalizarea depăşirii unor valori de prag prestabilite ale temperaturii .

Descriere si functionare

Conform schemei bloc, proiectul este compus din:

1) etaj generator de căldură reglabil , care emulează dispozitivul/elmentul necesar a fi răcit, format din :

2) etaj de răcire format din :

3) etaj de comandă , programabil

4) etaj de semnalizare , cu rol de atenţionare optică la atingerea unui prim prag de temperatură, respectiv alertă acustică la un al doilea prag, este constituit din:

5) surse de alimentare

Am ales să reprezint şi partea de alimentare, date fiind rigorile impuse montajului de necesitatea protejării microcontrolerului. Astfel, montajul se alimentează:

6) circuite de detecţie suplimentară a unor factori de risc Date fiind capabilităţile mari ale microcontrolerului ATMEGA16, am considerat util să marchez faptul că există posibilităţi de extensie ulterioară a montajului. Exemple în acest sens (selectabile în funcţie de riscurile existente la locul de instalare) ar fi un detector de inundaţie sau un detector de incendiu, ambele în forma cea mai simplă reprezentată de o clemă cu două contacte care se ating la dizolvarea unei pastile în apa de inundaţie sau la topirea unei pastile de ceară la căldura incendiului din proximitate. Funcţionarea propriu zisa a montajului este relativ simplă, uşor de dedus din descrierea de mai sus şi de urmărit pe schema bloc. Se conectează montajul la priză, se comută alimentarea becului cu halogen din variatorul de tensiune care este şi comutator. După încălzirea prealabilă a acestuia, se poate regla temperatura radiatorului în limite rezonabile din variatorul de tensiune. Puterea becului am stabilit-o empiric astfel încât temperatura să se menţină sub 65 ˚C, pentru a evita arderea operatorului şi pentru a ne menţine în gama de măsură a senzorului. ATMEGA16 primeşte informaţia privitoare la temperatura radiatorului de la senzor, iar la atingerea unei valori de prag programate comandă releul care cuplează ventilatorul, răcind radiatorul şi , prezumtiv , dispozitivul pe care este montat. Dacă din varii cauze temperatura nu poate fi ţinută sub control, la atingerea unul al doilea prag ATMEGA16 comandă semnalizarea luminoasă (aprinde LED-ul) , iar dacă temperatura atinge un prag critic după care ar urma deteriorarea dispozitivului de răcit, comandă cuplarea buzzerului care va emite un semnal sonor. Menţionăm şi aici posibilitatea extinderii ulterioare a montajului, funcţie de necesităţi şi timpul la dispoziţie, atât cu elemente de detecţie suplimentară a unor factori de risc cât şi cu elemente care să ducă la deconectarea automată a alimentării dispozitivului respectiv (un alt releu comandat de ATMEGA16).

Piese folosite :

==== Schema bloc ==== :

==== Schema electrica ==== :

Poze din timpul dezvoltarii placutei :

==== Concluzii ==== :

==== Download ==== :

draga_andrei_sistem_de_racire.zip