Table of Contents

CNC

Introducere

Proiectul are ca scop constructia unei masini CNC(computer numerical control).

Ce face: Masina CNC este un dispozitiv de pozitionare in coordonate xOy iar in functie de dispozitivul utilizat poate sa:

Utilizare: Masina poate fi utilizata in electronica(pentru realizarea placutelor electronice-gaurile pentru piese), constructii, uz industrial.

Ideea: Pana acum intampinam dificultati cand venea vorba de facut cablaje, in special de gaurit placutele(factorul motivational).Ideea efectiva de a face o masina CNC mi-a venit in momentul in care am gasit o imprimanta HP langa un tomberon din spatele blocului si i-am luat motoarele si sistemul de ghidaj.

Descriere Generala

Schema Bloc

Placa principala comanda driverele motoarelor.Pentru motoarele bipolare am doua drivere separate.

Module Hardware
  1. Placa principala
  2. Driver motor unipolar implementat cu un attiny2313 si uln2003a
  3. Driver motor bipolar implementat cu L298N si L297
  4. 1 motor unipolar 30Ω
  5. 2 motoare bipolare 5Ω respectiv 10Ω
Module Software
  1. programul principal de pe placa principala(cu el comand driverele motoarelor bipolare)
  2. programul de pe driverul motorului unipolar(programul de pe attiny2313)

Hardware design

Lista piese:

  1. 2 x L298
  2. 2 x L297
  3. 1 x attiny2313
  4. 1 x atmega16
  5. 1 x uln2003a
  6. rezistente
  7. diode

Schema electrica driver bipolar:

Schema electrica driver unipolar:

Software design

Ca mediu de dezvoltare am folosit vim, TextEditor, Makefile, Avrdude Fisierele sursa se gasesc in arhiva atasata aici.cnc.zip

Rezultat final

Filmulete

Concluzii

Este un proiect la care am lucrat cam 2 luni(putin cate putin).Cel mai mult a durat partea de documentare pentru comanda motoarelor si implementarea driverelor pentru steppere. De comandat se comanda destul de simplu(pentru functionalitati simple).Pentru lucruri mai complexe(gravat 3D) se pot aplica cunostintele dobandite la grafica semestrul trecut(lucru care e chiar dragut). Dificultati am intampinat la driverele pentru steppere. Prima data m-am chinuit sa determin secventa la un motor unipolar dupa care am constatat ca nu am destula forta(ulterior mi-a venit ideea cu tija filetata). Un alt obstacol a fost lipsa de tije de ghidaj. Pentru miscarea pe verticala ghidajul este realizat doar cu tija filetata si nu ofera precizie(speram ca tija sa fie dreapta cel putin pe portiuni scurte cat aveam eu nevoie insa m-am inselat) In ansamblu a fost un proiect la care mi-a placut sa lucrez si pe care dupa sesiune vreau sa-l imbunatatesc(atat partea mecanica cat si software)