Table of Contents

Laboratorul 6 și 7

802.11 Contention Window

Bibliografie recomandată
Teorie/Recapitulare

Protocolul CSMA/CA a fost conceput pentru a reduce probabilitatea coliziunii între mai multe stații care accesează mediul wifi, în punctul în care coliziunile pot să apară cel mai probabil. O dată ce mediul devine liber (“idle medium”) și apoi devine imediat ocupat (“busy medium”) - indicație obținută de la funcția CS (carrier-sense) avem o probabilitate ridicată de coliziune. Asta deoarece mai multe stații au așteptat ca mediul să fie liber. Această situație necesită o procedură de random backoff pentru a rezolva conflictele de acces la mediu:

O stație care dorește să inițieze un transfer de cadre folosind DCF (Distributed Coordination Function) ca procedură de acces la mediu va folosi funcția de CS (carrier-sense) pentru a determina dacă mediul e busy sau idle. Dacă mediul e ocupat stația trebuie să aștepte ca mediul să fie liber pentru o perioadă egală cu DIFS (ultimul cadru a fost recepționat fără întrerupere de mediu) sau mediul a fost liber fără întrerupere pentru o perioadă egală cu EIFS. După DIFS sau EIFS, stația care vrea să transmită trebuie să genereze o perioadă de random backoff înainte de a își iniția transferul de cadru. Această perioadă e egală cu:

$BackoffTime = Random() \cdot aSlotTime$

Aici avem:

Ce facem la laborator

Scopul acestui exerciţiu este de a investiga impactul dimensiunii ferestrei de arbitrare (contention window) asupra performanţei protocolului IEEE 802.11. MAC-ul IEEE 802.11 prevede ca toate nodurile să aleagă un timp de așteptare aleator cuprins între zero şi CW (fereastra de arbitraj), şi aşteaptă numărul ales de sloturi înainte de a încerca să acceseze canalul. Iniţial, CW este setat la CWMin (minim fereastra susţinute de mărime). Cu toate acestea, atunci când există o coliziune, dimensiunea fereastrei este dublată, până la o valoare maximă: CWMax. Aceasta tehnică de randomizare şi scalare a ferestrei este folosită pentru a reduce coliziunile. În studiul nostru vom lua în considerare o variantă de 802.11 pt cazul în care mărimea ferestrei este fixă, şi anume CWMin = CWmax = CW. Deși nu se scalează fereastra, se folosește randomizarea.

Vom avea nevoie de o topologie în care pentru a studia efectul dimensiunii fereastrei. Pentru aceasta, folosim o reţea de un hop atunci când toate nodurile sunt plasate într-un grup compact. În particular, vom considera o arie de 150x10m comună pentru toate nodurile. Fiecare sursă participă la o conversaţie, o destinaţie poate participa la mai multe.

Instrucţiuni
        $val(mac) set CWMin_ 31  

iar rata CBR rezultă din intervalul de generare

   $cbr_($i) set interval_ 0.05 
student@isrm-vm:~$ ns cw.tcl -ns 2 -nr 2 -cwmin 63 -cwmax 63
student@isrm-vm:~$ ns cw.tcl -ns 2 -nr 2 -cwmin 15 -cwmax 1023

Pentru a calcula PDR, va trebui să calculați numărul de pachete trimise şi numărul de pachete primite. În acest exemplu, pentru a obţine numărul de pachete trimise, puteţi utiliza următoarea comandă:

student@isrm-vm:~$ grep AGT cw.tr | grep ^s |grep cbr | wc -l 

Numărul raportat de mai sus este numărul de pachete trimise de către toate nodurile. Pentru a obţine numărul de pachete primite, aveţi posibilitatea să utilizaţi o comandă similară:

student@isrm-vm:~$ grep AGT cw.tr | grep ^r |grep cbr | wc -l 

Numărul raportat este numărul de pachete primite (ar trebui să fie cel mult egal cu numărul de pachete trimise). Probabilitatea de recepție este:

$PDR = \displaystyle \frac{N_{pktRx}}{N_{pktTx}}$

Pachete emise si trimise de nivelul MAC:

student@isrm-vm:~$ grep COL cw.tr | grep ^d |grep cbr | wc -l
student@isrm-vm:~$ grep MAC cw.tr | grep ^s |grep cbr | wc -l 

Pentru a înţelege mai multe despre formatul fișierului trace, vi-l reamintim mai jos:

s: Send
r: Receive
d: Drop
f: Forward 

-t 	double 	Time (* For Global Setting)
-Ni 	int 	Node ID
-Nx 	double 	Node X Coordinate
-Ny 	double 	Node Y Coordinate
-Nz 	double 	Node Z Coordinate
-Ne 	double 	Node Energy Level
-Nl 	string 	Network trace Level (AGT, RTR, MAC, etc.)
-Nw 	string 	Drop Reason
-Hs 	int 	Hop source node ID
-Hd 	int 	Hop destination Node ID, -1, -2
-Ma 	hexadecimal	Duration
-Ms 	hexadecimal	Source Ethernet Address
-Md 	hexadecimal	Destination Ethernet Address
-Mt 	hexadecimal	Ethernet Type
-P 	string 	Packet Type (arp, dsr, imep, tora, etc.)
-Pn 	string 	Packet Type (cbr, tcp) 
-Ps     sequence number (pentru tcp, coloana 47)

Format detaliat aveți pe isi.edu

Analiză

Această temă vă permite să corelați mărimea CW şi dimensiunea reţelei / densitatea. Tendinţa poate sau nu să fie clară din cauza unor factori cum ar fi interferenţe cu creşterea densităţii etc. Încercaţi să răspundeţi la următoarele întrebări cu privire la graficele obţinute mai sus:

ACKNOWLEDGMENT: inspired by http://www.crhc.illinois.edu/wireless/assignments/simulations/slabc1.html

SOLUȚII
9) Se rulează cu nr = ns = 1, CW=15-1023, și cu o rată suficient de mare… rezultă 3616 pachete de 1460 primite în 25 secunde, adică 1.69Mbps pentru standardul 802.11b/2Mbps
10) CW nu ar putea funcționa cu un CW fix, CW optim depinde de populație, trafic
12) odată capturat aerul, pachetul reușește mereu