Laboratorul 01. Introducere & IPv6

Motivație

Primul pas în lumea reţelelor începe cu achiziţionarea unor echipamente şi conectarea acestora la Internet.

Cheat sheet

Pregătire infrastructură de laborator

În cadrul primelor 5 laboratoare vom folosi un program numit GNS3. Acesta funcționează cu ajutorul Dynamips care este un emulator și nu un simulator. Avantajul constă în faptul că Dynamips rulează codul IOS real, cel care este executat și de către echipamentele fizice. Un simulator, pe de altă parte, aproximează comportamentul unui echipament real, de cele mai multe ori cu o mulțime de facilități rămase neimplementate sau care nu funcționează conform celor reale. De asemenea, Dynamips oferă o flexibilitate considerabilă în crearea și managementul topologiilor, nefiind restricționat de numărul echipamentelor hardware și beneficiind totodată de toate facilitățile acestora. Dynamips este soluția ideală din punctul de vedere al costului și facilităților atât pentru laboratoare, testare, cât și pentru învățare. Pentru a putea lansa în execuţie instanţe de rutere, Dynamips necesită o imagine reală de IOS, pentru unul dintre modelele suportate. Fiecare imagine este rulată întro maşină virtuală ce emulează capabilităţile hardware ale platformei respective. În plus, GNS3 oferă o interfața grafică pentru Dynamips, pentru a ușura înțelegerea și învățarea anumitor concepte și practici.

Pentru instalarea acestuia, accesați următorul link de mai jos, creați un cont, urmând ca apoi să descărcați software-ul potrivit pentru sistemul vostru de operare:

După instalarea programului, vă va pune sa alegeți unde se va hosta server-ul. Recomandarea noastră este să alegeți fie pe local, fie pe o mașină virtuală, însă țineți cont că pentru a rula în mașină virtuală va mai fi nevoie de anumite lucruri instalate. (Hint: găsiți VMware workstation free pe site-ul curs.pub.ro)

Ultimul lucru pe care trebuie să îl faceți pentru a putea lucra pe scheletele de laborator, este să vă creați un template de router, folosind imaginea de IOS de mai jos:

Odată deschis GNS3-ul, pentru a crea un template urmați următorii pași:

  • Selectați tabul “Edit”, iar acolo apăsați pe “Preferences”

  • În fereastra deschisă, mergeți la “Dynamips” și selectați “IOS routers”

  • Apăsați pe butonul, “new”, urmând să bifați “new image” și apoi puneți calea către imaginea de ios descăracată

  • Numiți echipamentul R1, iar apoi avansați până la selectarea Interfețelor fără a modifica nimic din setările default

  • Selectați pentru slot-urile de la 0 la 3 “NM-1FE-TX” apoi apăsați next, iar în următorul prompt finalizați procesul de creare

Topologie

Resurse laborator

In cazul in care, la incarcarea topologiei, va loviti de eroarea “Unable to create UDP NIO”, este necesara dezinstalarea GeForce Experience sau schimbarea porturilor de UDP folosite de GNS3 astfel:

  1. Dezinstalati GeForce Experience.
  2. Deschideti folderul in care este instalat GNS3.
  3. Deschideti folderul versiunii rulate.
  4. Schimbati 'udp_start_port_range' la 2000
  5. Schimbati 'udp_end_port_range' la 3000
  6. Salvati si reinstalati GeForce Experience
  7. Reboot

Exerciții

01. [5p] Detalii echipament

După achiziţionarea echipamentelor trebuie să verificaţi dacă produsele cumpărate sunt conform dorinţelor dumneavoastră. Notați informaţiile de mai jos pentru R1:

  • Versiunea de IOS Viteza la care rulează procesorul
  • Dimensiunea NVRAM-ului
  • Numărul și tipul interfețelor existente
Afișează rezolvarea
Ascunde rezolvarea
Afișează rezolvarea
R#show version

02. [10p] Mesaje de avertizare

În mod implicit, sistemele echipamentelor de rețea trimit mesaje către un proces de logging. Destinația acestor mesaje poate fi într-un buffer de mesaje sau un server UNIX syslog, însă acestea sunt trimise mereu și în consola echipamentului, lucru ce poate deranja sau întrerupe procesul de debugging sau configurare. Configurați echipamentele din zona A astfel în cât aceste mesaje să fie afișate pe următoarea linie.

Afișează rezolvarea
Ascunde rezolvarea
Afișează rezolvarea
R#conf t
R(config)#line console 0
R(config-line)#logging synchronous

03. [10p] Interval timeout

Intervalul de timeout reprezintă durata de timp pe care un echipament o petrece inactiv, după care acesta se deconectează de la user-ul/modul curent. Setaţi intervalul de timeout pentru consolă la 0, pentru toate router-ele din zona A.

Afișează rezolvarea
Ascunde rezolvarea
Afișează rezolvarea
R#conf t
R(config)#line console 0
R(config-line)#exec-timeout 0 0

04. [15p] Subnetare

Pentru a putea începe configurarea IP-urilor pe echipamente, trebuie întâi să delimităm rețelele. Astfel, pentru acest exercițiu este nevoie să subnetați obtim următorul spațiu de adrese pentru zona A,1000:babe::1000/122. Pentru subnetare trebuie să țineți cont că dorim pentru R10-R7 6 adrese alocabile și pentru R8-R10 5 adrese alocabile, iar pentru restul trebuie doar 2 adrese.

05. [35p] Configurare adrese IP

a)Asignați ip-urile de la exercițiul anterior pentru zona A. În plus, pentru a simula rețele,ne vom folosii de interfețele de loopback Routere. Astfel, pe lângă adresele subnetate la exercițiul anterior,asignați prima adresă din următoarele rețele pe interfețele de loopback corespunzătoare:

  • 1000:face::/124 R10-Loopback1
  • 1000:face::10/124 R10-loopback2
  • 1000:face::20/124 R9-loopback1
  • 1000:face::30/125 R8-Loopback1
  • 1000:face::38/125 R7-Loopback1
Afișează rezolvarea
Ascunde rezolvarea
Afișează rezolvarea
R#conf t
R(config)#int faX/Y
R(config-int)#ipv6 address adresa_IPv6
R(config-int)#no shutdown
R(config-int)#exit

b) Pentru zona B asignați ip-uri din subrețelele 1000:bae:YZ::/64 folosind EUI-64. (unde Y numărul ariei în care se află legătura și Z numărul interfeței)

Afișează rezolvarea
Ascunde rezolvarea
Afișează rezolvarea
R#conf t
R(config)#int faX/Y
R(config-int)#ipv6 address adresa_IPv6/64 eui-64
R(config-int)#no shutdown
R(config-int)#exit

06. [15p] Telnet

Configuraţi echipamentul R1 pentru a putea fi accesat prin telnet. Folosiţi utilizatorul local “emi” şi parola “pian”. Parola de enable trebuie să fie “PRislife” şi să fie salvată în memorie folosind md5.

Afișează rezolvarea
Ascunde rezolvarea
Afișează rezolvarea
R#conf t 
R(config)#enable secret PRislife
R(config)#username emi password pian
R(config)#line vty 0 4 
R(config-line)#transport input telnet 
R(config-line)#login local 
R(config-line)#exit

07. [5p] Istoric Comenzi

Un mod bun de a face debug este vizualizarea comenzilor deja aplicate, astfel pentru acest exercițiu trebuie să configurați istoricul să arate ultimele 100 de comenzi aplicate și afișați-le pentru R1.

Afișează rezolvarea
Ascunde rezolvarea
Afișează rezolvarea
R#terminal history size 100
R#exit
R#show history

08. [5p] Salvare Configurații

Salvarea configuraţiei curente este foarte importantă în cazul în care un echipament trebuie repornit. Pentru acest exercițiu trebuie să salvați configurațiile pentru toate echipamentele astfel încât, în momentul repornirii echipamentelor acestea să aibă setările făcute până în acest moment.

Afișează rezolvarea
Ascunde rezolvarea
Afișează rezolvarea
R1#copy running-config startup-config

sau

R1#write

09. [10p] Verificare Conectivitate

Verificați conectivitatea intre oricare două echipamente direct conectate folosind comanda ping ipv6.

pr/labs/01.txt · Last modified: 2020/10/15 16:09 by flavia.oprea
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0